Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ - ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ



Η ασυδοσία και τρομοκρατία της εργοδοσίας στον ΚΑΦΕΝΑΙ δεν θα περάσει!

Ο κλάδος του Επισιτισμού – Τουρισμού, που υποτίθεται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους και αποδοτικότερους της ελληνικής οικονομίας, συνθλίβεται καθημερινά από την καταπάτηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων του. Οι εργαζόμενοι του κλάδου, νεαρά άτομα στην πλειονότητα τους, αναγκάζονται να δουλεύουν με εργασιακές συνθήκες δουλοπάροικου, χωρίς προσλήψεις ή με προσλήψεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους, απλήρωτοι ή με μισθούς πείνας, ανήμποροι ουσιαστικά να υπερασπίσουν, ότι έχουν αφήσει όρθιο η τρόικα, το ΔΝΤ και η συγκυβέρνηση.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πραγματικότητας λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί το καφενείο “ΚΑΦΕΝΑΙ”. Ατράνταχτη απόδειξη όλων των παραπάνω αποτελούν οι κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στον ΚΑΦΕΝΑΙ” τον Ιούνιο του 2010. Μετά από την παράνομη πολιτική - τακτική της εργοδοσίας οι συνάδελφοί μας ξεκίνησαν έναν αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους (δεδουλευμένα, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, άδεια και επίδομα αδείας, αργίες, Κυριακές, νυχτερινά) και νέες συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας τελικά δικαιώθηκε και οι συνάδελφοί μας κατάφεραν να πάρουν τα δεδουλευμένα και τα ένσημα τους, ενώ υπέγραψαν νέες συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο η εργοδοσία, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε, συνέχισε να ακολουθεί την ίδια τακτική εκμετάλλευσης για τους υπολοίπους εργαζόμενους στο κατάστημα.
Οι απολύσεις και οι μηνύσεις δεν μας τρομοκρατούν
Τώρα, η εργοδοσία στον “ΚΑΦΕΝΑΙ”, παίρνοντας αέρα από την συγκυβέρνηση Σαμαρά και από την ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία που την ευνοεί, «παίζει τα ρέστα της» θέλοντας να μετατρέψει το μαγαζί σε σύγχρονο κάτεργο (όπως όλοι οι εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι την υποστηρίζουν), επιβάλλοντας, «το νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη», την τρομοκρατία και έναν εργασιακό μεσαίωνα.

  • Έτσι τον Δεκέμβριο του 2012 η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση ενός συναδέλφου μας γιατί δεν δέχτηκε δυσμενέστερους όρους εργασίας και ζητούσε τα νόμιμα δεδουλευμένα του, ενώ επιπλέον με διάφορα εξώδικα και με την απειλή των μηνύσεων, προσπάθησε να τον τρομοκρατήσει ώστε να τον αποτρέψει από το να αγωνιστεί, αποκαλώντας «νταβατζίδες και μπράβους μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού και παράνομο το Συνδικάτο μας».

  • Στα μέσα Ιουλίου του 2013 η εργοδοσία στον “ΚΑΦΕΝΑΙ“ κάλεσε σε συνάντηση τους εργαζομένους αναγγέλλοντας μας με τελεσιγραφικό τρόπο, το κλείσιμο της επιχείρησης. Το Σχέδιο της εργοδοσίας είναι το κλείσιμο του “ΚΑΦΕΝΑΙ”, η μεταφορά της “ΜΥΡΣΙΝΗΣ” στην θέση του και η δημιουργία μιας νέας εταιρίας. Επίσης, η απομάκρυνση όσων εργαζομένων από εμάς, τολμήσαμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και άρα να είμαστε ασύμφοροι για τα δεδομένα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Στις 17/7 καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Θες/νίκης και το δικαστήριο επέβαλε προσωρινά, την απαγόρευση κάθε μεταβολής της κατάστασης του ΚΑΦΕΝΑΙ. Η εργοδοσία κάνοντας ένα βήμα εμπρός, οδηγώντας την αντιπαράθεση στα άκρα, στις 5/8 έκλεισε το κατάστημα, απέλυσε εκδικητικά και καταχρηστικά 3 συναδέλφισσες, αψηφώντας τα ασφαλιστικά μέτρα.

  • Ακόμη, προχώρησε σε εκδικητικές μηνύσεις σε βάρος μας λες και είμαστε εγκληματίες, με συνέπεια να οδηγηθούμε στα δικαστήρια με την διαδικασία του αυτοφώρου, μία συναδέλφισσα και ένα μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου μας. Μάταια όμως πήγαν όλες οι προσπάθειες της εργοδοσίας, ενώ στο δικαστήριο, οι σκευωρίες, τα ψέματα και το στημένο κατηγορητήριο, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Σήμερα, εμείς οι εργαζόμενοι - απολυμένοι του ΚΑΦΕΝΑΙ, σηκώνουμε ξανά το κεφάλι και ξεκινάμε έναν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας η οποία λόγω της σημερινής κατάστασης και πολιτικής που ακολουθείται με τα μνημόνια και όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα επιθυμεί να μετακυλήσει την οικονομική κρίση στις πλάτες μας. Θα αγωνιστούμε όπως το έκαναν και άλλοι συνάδελφοι του κλάδου και μέλη του Συνδικάτου μας, στο Banquet, στα Applebee s, στην Pizza Hut, στα Goody s, στον Χατζή, στα Ble κ.α.

  • Να ανοίξει άμεσα το κατάστημα – Να παρθούν πίσω οι άκυρες απολύσεις μας.

  • Να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας

  • Να αποσυρθούν οι μηνύσεις της εργοδοσίας – όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

  • Υπερασπίζουμε την Σύμβαση και όλα τα εργατικά δικαιώματά μας

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον ΚΑΦΕΝΑΙ kafenesworkersfight.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.